Buslijn 55 op station Zuid aan het begin van de spits
Leesduur 2 minuten

Terugblik Amstelveenlijn

Hoe zat het ook alweer? In verband met de aanleg van een spliksplinternieuwe tramlijn vanaf station Zuid naar Amstelveen Westwijk, rijdt lijn 51 vanaf 3 maart dit jaar een andere route. De metrolijn rijdt vanaf deze datum na station Zuid door naar halte Isolatorweg. Voorheen reed deze lijn naar halte Westwijk in Amstelveen. Reizigers die vanaf Zuid naar Amstelveen reizen, kunnen gebruik maken van buslijn 55 en tramlijn 5. Dat was in het begin even wennen voor iedereen. Hoe gaat het nu?

Buslijn 55: op tijd en voldoende capaciteit

Een paar dagen na de start van lijn 55 vermeldden we al dat de obstakels van de eerste dag snel opgelost zijn. De grootste drukte bij Zuid WTC is weggenomen door de spitstijden van de bussen te verlengen. Bussen rijden dan langer hoogfrequent door zodat er meer reizigers mee kunnen. Doordat de Vervoerregio Amsterdam bovendien tijdelijke verkeersregelaars inzet op Zuid WTC, worden gevaarlijke situaties voorkomen en kunnen bussen goed doorrijden. In de ochtendspits kan het druk zijn op de bus, maar er is voldoende capaciteit om iedereen op alle haltes mee te nemen. Door alle werkzaamheden in het gebied blijven we alert en het niet altijd mogelijk zijn om de bussen goed door te laten rijden. Op dit moment rijden de diverse lijnen goed en op tijd. De buschauffeurs zelf zijn enthousiast over de nieuwe lijn. Zij laten weten het een leuke rit te vinden waarbij het contact met reizigers goed is.

Extra tramlijn richting Amstelveen

Waar er op de buslijn voldoende capaciteit is, geldt dat lijn 5 zo nu en te vol zit. Met name in de spits kan het dan tussen Station Zuid en Amstelveen Binnenhof erg druk zijn op lijn 5. Om die reden heeft GVB al eerder besloten om een extra tramlijn in te zetten tussen Station Zuid en Amstelveen Binnenhof. Dit is mogelijk door de frequentie van lijn 5 terug te brengen van 12 naar 8 keer per uur. De nieuwe tramlijn 6 gaat ook 8 keer per uur rijden zodat beide trams 16 keer per uur rijden in de spits.

Nog even geduld

Naar verwachting start de vernieuwde Amstelveenlijn eind 2020. De vorderingen van de werkzaamheden kunnen gevolgd worden op de projectsite van de gemeente Amstelveenlijn.

© GVB may 2024