Leesduur 2 minuten

Terugblik: voorbereidingen en start nieuwe dienstregeling

Aan de voorbereiding van de nieuwe dienstregeling is veel werk vooraf gegaan. Voor GVB begon dat al vele jaren geleden; we schreven er al eerder over op deze website. We nemen je graag nog één keer mee in een overzichtsvideo. Deze terugblik loopt vanaf het moment dat we testreizigers zochten in januari tot en met de start van de winterdienstregeling in september. Veel kijkplezier!

Bij het uitwerken van het nieuwe vervoerplan zijn we niet over één nacht ijs gegaan. Veel reizigers en belanghebbenden waren betrokken bij de totstandkoming ervan. In mei 2016 deden 1700 reizigers mee met een online onderzoek naar voorkeuren ten behoeve van een nieuw vervoerplan. We voerden bovendien ruim 60 adviesgesprekken met onder meer de stadsdelen, belangengroepen zoals de Reizigers Advies Raad, raadsleden en diverse vervoerexperts.

Om deze video te bekijken moet je eerst onze cookies accepteren

Accepteer onze cookies

Startdatum Noord/Zuidlijn

Begin 2018 merkten onafhankelijke experts op dat er nog veel werk verzet moest worden om de startdatum van 22 juli te halen. In maart bleek dat veel van deze knelpunten waren opgelost. Op basis hiervan besloot het Dagelijks Bestuur van de Vervoerregio Amsterdam in april om af te blijven koersen op 22 juli als startdatum voor de Noord/Zuidlijn.

Terugblik: reizigers worden toegezonden bij de start van de winterdienstregeling

Reizigers worden toegezongen bij de start van de winterdienstregeling – Foto: Frank Hylkema

De finish naar de start

Medio april startten de eerste testritten met reizigers op de Noord/Zuidlijn. Ruim 10.000 deelnemers hielpen 6 weken lang mee met het testen van uiteenlopende scenario’s in en rond de Noord/Zuidlijn. Begin juni startte GVB een grote campagne om iedereen te informeren over de aanstaande wijzigingen in de dienstregeling. We organiseerden bovendien een kleine 50 informatiemarkten, waarbij we reizigers zelf opzochten. We gingen langs bij buurt- en verzorgingstehuizen en stonden op verschillende dagmarkten om iedereen zo goed mogelijk voor te bereiden. In september is Amsterdam terug van vakantie en start de winterdienstregeling. We gaan dan met name vaker rijden met een aantal lijnen omdat de drukte in het OV dan weer toeneemt.

© GVB may 2024